Een bank goed voor kunst én economie

Hoe kom je tot een alternatief geldsysteem, dat wel stabiel is? Wie is niet met deze vraag bezig. En overal zie je prachtige alternatieve geldsystemen ontstaan. Een aantal kunsternaars startte vorig jaar een prachtig experiment, dat de onderliggende waarde van het monetaire systeem ter discussie stelt. Aan de Zuidas richtten zij de coöperatieve Kunst Reserve BankKunst Reserve Bank op. Pal tegenover grootbank ABN Amro slaan kunstenaars met een geldpers iedere werkdag munten. Die munten worden ontworpen door bekende kunstenaars en elke munt kent een oplage van 100 exemplaren. De munten zjin tegen dagkoers verkrijgbaar bij het hoofdkantoor op de Zuidas, op het veldje tegenover het kolossale ABN Amro kantoor. De bank houdt na vijf jaar op te bestaan. In totaal zijn er dan 25.000 munten in omloop ontworpen door zestig kunstenaars.

Telkens verkoopt de bank haar munten telkens tegen de dagkoerst. Bij aanvang wordt deze op 100 euro gezet. De munten kunnen altijd weer ingewisseld worden voor euro’s. Wie dit doet, krijgt een rente van 10 procent (niet-samengesteld) op jaarbasis. Deze garantieperiode loopt af op het moment dat de bank ophoudt te bestaan.

Om de werkelijke waarde van de valuta te kunnen vaststellen, heeft de bank op haar website een dealing room ingericht: een marktplaats waarop het publiek de uitgebrachte munten onderling kan ruilen, kopen en verkopen. De koers van de munt wordt dus volledig door de markt bepaald.

“Dit laatste is een belangrijk economisch gegeven van het experiment: de waarde van de munt wordt bepaald door wat het publiek hier en nu in euro’s voor het Kunstwerk wil betalen. Met deze intrinsieke waarde introduceren wij dus in feite een nieuwe standaard: geen goudstandaard, maar een kunststandaard”, aldus de website.

Het Comité van Aanbeveling van deze bank, die een fundamenteel onderzoek doet naar de reële waarde van deze nieuwe valuta, bestaat uit: Herman Wijffels, Arnold Heertje en Rick van der Ploeg.

Omdat het huurcontract op de Zuidas binnenkort ten einde loopt, zal de bank een ander hoofdkantoor moeten inrichten. Er is een plek gevonden aan het Stationsplein van Eindhoven. Om de verhuizing te bekostigen is de bank op zoek naar 4.000 euro (dat is namelijk het tekort op de begroting voor de verhuizing en inrichting van de nieuwe locatie). De bank zoekt donateurs. Wie 25 euro doneert krijgt een poster van de integriteitsverklaring van de bank (houtsnede van Ron Peperkamp), wie 50 euro doneert krijgt een ledenmunt, die is ontworpen door Melle Hammer en recht geeft op een setm tijdens de jaarvergadering. Donateurs die minimaal 100 euro hebben ingebracht, ontvangen behalve de ledenmunt, een lot waarmee ze meedingen naar een zilveren sleutel van de bank in Eindhoven. Degene die het hoogste bedrag heeft gedoneerd, krijgt bovendien de eer om bij de openingsceremonie in Eindhoven de allereerste munt te slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>