NFF_nov2014_032LRs

DANS OP DE MUZIEK VAN JE HART

Met de vertoning op 25 november 2014 van de film ‘The Power of the Heart’ onderstreepte het opnieuw gelanceerde New Financial Forum zijn boodschap: echte verandering in de financiële sector en de samenleving in het algemeen kan alleen vanuit het hart komen.

Er waren veel Ambassadeurs van het Forum en andere belangstellenden afgekomen op het ‘geboortefeest’ en de eerste New Financial Power Day van het vernieuwde Forum, dat sinds 1 oktober in een Stichting is ondergebracht en onder leiding van initiatiefnemer Willem Vreeswijk (in samenwerking met Ivo Valkenburg) versterkt aan de weg timmert. Vreeswijk verdeelt zijn tijd nu over het New Financial Forum (twee dagen per week) en VVP, waar hij hoofdredacteur van is.

De boodschap van de middag was niet anders dan van de eerdere New Financial-bijeenkomsten: volg je hart. Want alleen als vernieuwing van binnenuit komt, is ze waarachtig en verandert er werkelijk iets en is de vernieuwing bestendig. Vreeswijk zei ervan overtuigd te zijn dat er “veel mooie mensen in de financiële sector zijn die allemaal het verschil willen maken. Het New Financial Forum wil die krachten bundelen. Want samen worden we sterker”.

De boodschap werd dit keer kracht bijgezet door vertoning van de film ‘The Power of the Heart’. “Je hart kent alle antwoorden”, zeggen bekende en minder bekende mensen in deze indrukwekkende film. Wees dus vooral niet te bang om naar binnen te keren, je te verbinden met je kern, je wordt er alleen maar sterker van.

Heftig in de film is het verhaal van Immaculée Ilibagiza, een Tutsi-vrouw die de volkerenmoorden in Rwanda twintig jaar geleden ternauwernood overleefde. Samen met nog zeven vrouwen werd ze door een priester drie maanden verborgen gehouden in een van de twee douches in zijn huis. Die tweede douche werd door de Hutu’s die het huis een paar doorzochten niet gevonden. Immaculée vertelt hoe ze vanuit haar hart is gaan leven tijdens en na de vreselijke tijd. Ze heeft ze de moordenaar van haar ouders en verdere familieleden vergeven.

‘The Power of the Heart’ doet qNFF_nov2014_020LRsua opzet denken aan ‘The Secret’. Ook daar waren er een film (geregisseerd door dezelfde regisseur) en een boek. In dit geval is de auteur Baptist de Pape. Hij zegt: “We hebben onszelf geprogrammeerd om alles in het leven rationeel te benaderen. Dit boek- en filmproject laat ons juist zien hoe de stem van ons hart onze kijk op geld, gezondheid, relaties en andere facetten van het leven op verbluffende wijze kan veranderen.”

Op de fiets

Een van de mensen die in de film aan het woord komen, was in de zaal aanwezig: Paul Efmorfidis, mede-oprichter van CoCo-Mat. Vanuit Griekenland bouwde Efmorfidis en zijn broer een bedrijf uit dat met natuurlijke materialen onder andere matrassen en sinds kort ook fietsen maakt. Efmorfidis was ook op zo’n houten fiets vanuit Amsterdam naar de bijeenkomst in Utrecht gekomen. Wie dat al een hele prestatie vond: Efmorfidis vertelde dat hij de dag erna om 6 uur op zou staan om vanuit A’dam naar een afspraak in Nijkerk om 10 uur te fietsen…

NFF_nov2014_017LRs

CoCo-Mat is niet alleen een duurzame, maar ook een sociale onderneming. Efmorfidis: “Wij zijn een grote familie die continu danst op de muziek van het hart.” Efmorfidis deelde ook de harten uit die het bedrijf maakt van restafval tijdens de productie.
Na afloop van de film kwamen ook Wilma de Bruijn en Falco Valkenburg aan het woord. Wilma de Bruijn, tegenwoordig general manager bij de alliantie van onderlingen Eurapco in Zürich, maakte de oorspronkelijk start van het New Financial Forum mede mogelijk. De Bruijn leeft vanuit haar hart: “Ik probeer zo dicht mogelijk te blijven bij wie ik ben en wat ik kan.”

Falco Valkenburg is actuaris (tegenwoordig zelfstandig) en een van de financiers van ‘The Power of the Heart’. Valkenburg vertelde dat hij zijn hart volgde toen hem door zijn broer Ivo werd gevraagd te investeren in de film. “Vervolgens kwamen de gedachten: hoeveel geld gaat het kosten? Welk risico loop ik?” Wie luistert naar de blokkades in zijn hoofd, komt echter niet verder. Valkenburg: “Kijk dus waar je mondhoeken van omhoog komen. Dan weet je dat je op het goede pad zit. Ik ben er trots op dat ik deze film mede mogelijk heb gemaakt.”

De Bruijn: “Blokkades roepen we zelf op. Hoeveel mensen durven echt nee te zeggen als ze een opdracht krijgen die niet bij ze past? Gelukkig zijn het er wel steeds meer. De eerste ingang naar waarachtigheid is vanuit je zijn als mens.”

Bouw mee aan een gezonde en gerespecteerde financiële sector en word Ambassadeur van het New Financial Forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>