Uit een oud mooi doosje… Maart 1985 stuurde ik Het Groot Kerstverhaal naar de uitgever van Gerard Reve. Mijn begeleidend briefje bestond uit één regel: ‘ik hoop dat u mijn boekje wilt doorsturen aan Gerard Reve’. Binnen een week ontving ik de volgende brief.
Zeer geachte Heer Vreeswijk,
Dank voor de toezending van Uw novelle ‘Het Groot Kerstverhaal’, die ik met veel genoegen gelezen heb.
Er ontspon zich een debat over ‘invloed’, want die behoort er nu eenmaal te zijn. Matroos dacht aan Reve, maar ik meende duidelijk te zien, dat U het werk van Hermans goed kent, en van hem het een en ander geleerd hebt: het vrijwel onmiddellijk in beweging zetten van de handeling, en het niet overmatig veel aandacht schenken aan het dekor. Voorts de overdrijving, die bij U net nog niet, maar bij Hermans vaak wèl stoort.
Bij Hermans is alles handeling, en is de dialoog tevens typering. De atmosferische onstandigheden en de staat van onderhoud van gebouwen hebben bij mij de functie van achtergrondmuziek, Grieks tragediedecor, etc., terwijl ze bji Hermans veel meer in causaal verband staan met de intrigue. Hermans heeft geen exposé of inleiding van node, of liever gezegd, het exposé is bij hem reeds handeling. Ook U hanteert die methode zeer effectief.
Maar verder bedenke U, dat ik niet veel verstand heb van literatuur. Het belangrijkste is, dat een schrijver een visie, een conceptie hebbe van het menselijk bestaan. Ik bedoel daarmede niet een staatkundige of wijsgerige overtuiging, maar een alles overheersende mythe van het menselijk lot. Als een schrijver geen echte visie heeft, blijft zjin werk ‘bedacht’, geënt op in de mode zijnde ideeën, etc. Dat is bij U niet het geval. U behoeft slechts verder te studeren op compositie, rhythme van ontvouwen van het conflict, etc. De taal is bij U middel, en geen doel. Geen sierschrijverij dus, en geen ‘lichtvoetig’ proza, bij U. Wat dat betreft, heeft de moderne Franse literatuur bij ons een desastreuze invloed gehad, waaraan U kennelijk bent ontsnapt, net als ik: ik heb dat badinerende gezijk van Gide, Yourcenar, en van verwante zangvogels nooit kunnen verteren.
(Ook dat door roof verwerven van die kerstboom is typisch Hermans, namelijk even dramatisch opwindend als onwaarschijnlijk: mijn held zou dat nooit durven).
Resumerend: moedig Voorwaarts! Met mijn beste wensen voor Uw werk en gezondheid ben ik Uw Gerard Reve
Zo Willem, das een mooi bezit, een heuse brief van de volksschrijver!
Moedig voorwaarts,
Robert Paling